Hoe houd je je aan je goede voornemens?

Het is bijna tijd om 2015 door te strepen en 2016 te omarmen. Maar wat betekend zo’n nieuw jaar nu eigenlijk? Voor veel mensen betekent het gezelligheid, vuurwerk en feest. Maar daarna gaat het leven eigenlijk gewoon weer verder. Veel mensen hebben goede voornemens, zo had ik een paar jaar geleden het voornemen niet meer te snoepen: dit heb ik 2 jaar volgehouden. Iets wat ik nooit verwacht had (lees: mijn prullenbak puilde uit van de snoepverpakkingen en mijn moeder’s kast was altijd leeg). Nu heb ik dit voornemen niet meer, maar nog steeds snoep ik veel minder dan eerst. Hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Indirect gaan bijna alle goede voornemens over discipline. ‘Beter mijn best doen voor school’, ‘Harder leren’, ‘Gezonder leven’, ‘Meer sporten’, ‘Niet meer vechten met mijn broer en zus’, ‘Mijn moeder vaker helpen met het huishouden’, ‘Het sociale leven beter combineren met mijn studie’. Zonder discipline zijn deze dingen niet te doen. Daarom geef ik jullie hier enkele tips om meer discipline te krijgen zodat ook jij aan het eind van 2016 kunt zeggen dat je je aan je voornemens hebt gehouden.

  1. Stop met uitstellen. Eigenlijk voldoen goede voornemens hier niet aan: ‘op 1 januari stop ik hiermee’, of ‘op 1 januari ga ik echt meer leren’. Nee. Doe niet alleen dingen die op de korte termijn voldoening geven, maar ook de dingen die wat minder leuk zijn en op de lange termijn misschien wel je leven verbeteren. Hierdoor bereik je uiteindelijk je doelen sneller en kijk je er minder lang tegenop.
  2. Houd je doel voor ogen. Herinner je zelf constant aan je doel en ben gemotiveerd om het doel te halen. Het werkt erg goed om een vriend of vriendin over je doel te vertellen zodat ook zij je kunnen motiveren als het even wat lastiger is. Er is niks zo demotiverend als een verwaterd doel. Het wordt hierdoor ook lastiger je doel later op te pakken omdat het voelt alsof je al eeuwen bezig bent dit doel te bereiken, terwijl je er eigenlijk nog vrij weinig voor gedaan hebt.
  3. Stel concrete doelen: doelen als ‘beter mijn best doen voor school’ zijn lastig te meten waardoor je ook minder voldoening voelt als je dit doel gehaald hebt. Daarom is het beter om een doel te stellen zoals ‘Overgaan naar de 5de’, of ‘Een 9 gemiddeld staan voor wiskunde’. Zo heb je en een idee waar je aan moet werken, en voel je je goed als je het gehaald hebt.
  4. Meet je resultaten: de beste manier om te weten of je je doelen gehaald hebt is het meten van je vooruitgang. Het geeft een super goed gevoel als je je volgende milestone bereikt, dat staat vast!

Wat zijn jouw beste tips om je aan je goede voornemens te houden? 

[Xx Anna]

4 gedachten over “Hoe houd je je aan je goede voornemens?

Reageer hier op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s