Verantwoord Winkelen

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, om de maand hangt er wel een nieuwe collectie in jouw favoriete kledingwinkel. De trends veranderen snel, dus er moet ook snel nieuwe kleding geproduceerd worden. Fast fashion wordt het genoemd. Maar hoe kan kleding zo snel, en ook nog eens zo goedkoop geproduceerd worden? Ik besloot me erin te verdiepen en belandde bij de documentaire ‘The True Cost’. Na het kijken van deze documentaire wist ik het zeker, er klopt iets niet en ik wil hier verandering in brengen. Ik zal jullie een aantal tips geven om verantwoorder te shoppen.

Wat houdt fast fashion nou precies in? Fast fashion zorgt ervoor dat er supersnel nieuwe collecties in de winkel liggen, zodat mensen vaker en meer kunnen kopen. De mode-industrie is daarnaast heel slecht voor het milieu. Denk aan giftige stoffen bij katoengroei en CO2-uitstoot. Ook worden werknemers in de kledingindustrie in ontwikkelingslanden enorm uitgebuit. Dit allemaal voor dat leuke ZARA-shirtje die je over een week niet meer draagt.

Natuurlijk hou ik ook van shoppen, en kan ik er niet omheen dat ik ook weleens kleding koop bij grote modeketens. Toch zijn er genoeg alternatieven:

Recyclen: Om de overproductie van kleding te stoppen, kun je tweedehandskleding kopen. Vintage winkeltjes zijn super leuk, en je kunt er ook nog eens unieke items vinden. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen kleding verkopen of doneren. Breng het naar een kringloopwinkel of een goed doel bijvoorbeeld.

shoppen 4

Organisch katoen: Dit katoen is vriendelijk voor de mens en voor het milieu. Steeds meer merken maken gebruik van organisch katoen. Monki bijvoorbeeld!

shoppen3

Koop bewust: Kwaliteit boven kwantiteit. Koop dus minder, en investeer meer in goede basics.

shoppen2

Door bewuster te shoppen en er meer bij na te denken voel ik me een stuk beter. Je bespaart zo ook nog eens een hoop geld!

Processed with VSCO with a5 preset

-Jill

4 gedachten over “Verantwoord Winkelen

  1. Rosita

    Heel mooi artikel! Ik hou niet van fast fashion. Ik koop kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het maakt me ook niet uit of het wat duurder is. Ik doe lang met kleding en draag voornamelijk basisstukken. Het meeste is neutraal en past bij elkaar.

  2. Manon

    Fijn artikel! Ik wist niet dat de kledingindustrie zo slecht voor het milieu is. De volgende keer ga ik toch iets beter nadenken als ik de winkelstraat in duik.

Reageer hier op!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s